Pesta aloha summer bay resort 1024x589 1

Pesta Aloha: Pemilik Summer Bay Resort dikompaun RM25,000

Pesta aloha summer bay resort

KUALA TERENGGANU – Pemilik Summer Bay Resort dikompaun RM25,000 oleh kerajaan negeri Terengganu ekoran penganjuran Pesta Aloha yang menimbulkan kontroversi di Pulau Lang Tengah, Setiu pada Isnin lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Terengganu, Datuk Razali Idris berkata, siasatan mendapati penganjuran program tersebut dilakukan tanpa permit dan melanggar Enakmen Hiburan dan Tempat Hiburan 2002.

“Kita telah memanggil pengurusan Summer Bay Resort untuk memberi penjelasan berhubung penganjuran Pesta Aloha.

“Berdasarkan penjelasan tersebut, kita mendapati penganjuran program tersebut telah melanggar Subseksyen 16 (1) Enakmen Hiburan dan Tempat Hiburan 2002,” katanya di Wisma Darul Iman di sini hari ini.

Terdahulu beliau bersama Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Terengganu, Datuk Wan Sukairi Wan Abdullah menerima penjelasan daripada pengurusan Summer Bay Resort diketuai Pengerusi Eksekutif Summer Bay Resort, Datuk Chong Fah Ming.

Razali berkata, siasatan lanjut terhadap pemilik resort terbabit berhubung kesalahan-kesalahan lain berkaitan penganjuran Pesta Aloha tersebut pula akan dilakukan agensi-agensi kerajaan pada masa terdekat.

Jelas beliau, siasatan mendapati Summer Bay Resort telah menganjurkan program pesta seumpama tersebut secara tertutup tanpa pengetahuan pemegang taruh lain termasuk kerajaan negeri Terengganu, Jabatan Pelancongan negeri dan pihak berkuasa tempatan sejak tahun 2015.

Razali berkata, kerajaan juga memutuskan agar penganjuran Pesta Aloha terbabit tidak dibenarkan lagi dianjurkan oleh Summer Bay Resort pada masa hadapan.

Kosmo! hari ini melaporkan kerajaan negeri Terengganu memanggil pengurusan sebuah resort terkenal di Pulau Lang Tengah berhubung penganjuran Pesta Aloha yang tular di media sosial. – KOSMO! ONLINE

The post Pesta Aloha: Pemilik Summer Bay Resort dikompaun RM25,000 appeared first on Kosmo Digital.